דו"ח חדש של עמותת "לוקחים אחריות" חושף:
רוב ספקיות האינטרנט לא עומדות ברף המינימלי להגנה על ילדים. החוק מחייב, המציאות מאכזבת.
לקריאת הדו"ח המלא לחצו כאן
מאות אלפי ילדים בישראל גולשים ברשת מדי יום, חשופים לפינות אפלות שרבים מאיתנו לא מדמיינים: תכנים פורנוגרפיים, אלימות קשה, סרטונים מטלטלים מהמלחמה – כל אלה זמינים בלחיצות בודדות, גם לילדים בני 8 ו-9.
לחוק בישראל, למזלנו, יש מה לומר בנושא.
לשון סעיף 4ט לחוק התקשורת (תיקון 49, 2011) קובעת במפורש:
"ספק גישה לאינטרנט יציע למנוייו בדרך שקבע השר בתקנות או ברישיון, ויספק למנוי שביקש זאת, שירות יעיל לסינון של אתרים פוגעניים ותכנים פוגעניים באינטרנט, בשים לב למקובל בתחום. בעד שירות סינון הניתן לפי סעיף קטן זה לא יגבה ספק גישה לאינטרנט מהמנוי תשלום נוסף".
המשמעות פשוטה: כל הורה בישראל זכאי לקבל מספקית האינטרנט שירות סינון איכותי ובחינם, לכל מכשיר שמחובר לאינטרנט – בבית, בטאבלט, בסמארטפון של הילד. אך בפועל, האפשרות הזו כמעט ואינה ממומשת.
14 שנים של הפקרות
אף שהחוק נכנס לתוקף כבר בשנת 2011 – לפני 14 שנים – שנת 2025 מוצאת אותנו באותה נקודת פתיחה. "לוקחים אחריות" החליטה לבדוק את המצב בשטח באמצעות דו"ח מקיף ויסודי, שנערך בשיתוף אנשי מקצוע, ומתנדבים מכל הארץ.
הבדיקה התמקדה במספר פרמטרים מרכזיים:
- קיום הסינון – האם קיים סינון חינמי שמוצע ללקוח?
- יעילות החסימה – האם חסומים 100 האתרים הפוגעניים ביותר לשנת 2025?
- עמידות הסינון – האם קל לעקוף את מנגנוני ההגנה?
- הגנה מקיפה – האם מופעל חיפוש בטוח ביוטיוב ובגוגל?
"הבדיקה התבצעה דרך כל ספקיות האינטרנט, ממגוון דפדפנים ומכשירים עם מערכות הפעלה שונות." מסבירה הדר לבנוני, מנהלת מערך הבדיקה. "בשונה מהשנה שעברה, שבה נאלצנו לבדוק את העלייה של התכנים בעצמנו, השנה בנינו מערכת מבוססת בינה מלאכותית שמזהה לבד אם הדף נחסם או שהתוכן הפוגעני מוצג, ווידאנו מדגמית באופן ידני את אמינותה של המערכת."
תוצאות מאכזבות
הממצאים, למרבה הצער, מדאיגים ביותר. רק חברה אחת – "רימון" – קיבלה ציון מושלם במבחן. שאר החברות נעות על הספקטרום שבין בינוני לגרוע, כאשר חלקן אפילו אינן חוסמות תכנים מיניים בסיסיים שילדים יכולים להיחשף אליהם בקלות.
יוסף בר דוד, מנכ"ל לוקחים אחריות מתריע בפני הציבור:
"אנחנו בודקים את הספקיות, כי אף גוף ממשלתי לא עושה זאת. החוק מחייב, אבל אין תו תקן שמגדיר לספקיות איך אמור להיראות סינון אפקטיבי, אין אכיפה, והילדים ממשיכים להיחשף. זו קריאת השכמה."
זהו אינו דיון תיאורטי בלבד. בשנת 2018 הגישה עמותת "לוקחים אחריות" תביעה ייצוגית נגד חברות הסלולר, ושנתיים לאחר מכן הוטלו עיצומים של כמעט מיליון שקלים. למרות זאת, ההגנה בפועל לא השתפרה, וגם בשנת 2025, ילדים יכולים לעקוף את הסינון בקלות מדאיגה.
הצעה קונקרטית לפתרון
ב"לוקחים אחריות" לא מסתפקים בביקורת בלבד. גיבשנו עבור משרד התקשורת טיוטת תקן מקצועית ומקיפה, המגדירה בבהירות מהו סינון אפקטיבי. כל שנדרש הוא החלטה אחת מצד השר להכניס את התקן לרישיון של החברות – ללא צורך בחקיקה חדשה או באישור ועדות.
"מעל 580,000 ילדים יכולים לקבל הגנה אמיתית תוך שבועות ספורים – אם רק תהיה כאן נכונות לקחת אחריות. אנחנו לא נוותר עד שזה יקרה."